giovedì 27 aprile 2017

Vladimir Gojković za Sport Klub: Svakim danom smo sve bolji

Intervju selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore, Vladimira Gojkovića za portal Sport Klub prenosimo u cjelosti.
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore počela je novi ciklus za Olimpijske igre. Prvi korak ka tom cilju bio je potpisivanje ugovora sa selektorom Vladom Gojkovićem na još dve godine.
Nedugo zatim, nekada vrhunski igrač a sada trener i selektor, koji pokazuje da je pred njim sjajna budućnost, okupio je mlade igrače iz Crne Gore kako bi proverio mogućnosti i počeo sa radom na putu ka prvoj stanici, a to je Svetsko prvenstvo koje se ove godine igra u Budimpešti.
Vaterpolisti Crne Gore uspeli su prošle godine da osvoje srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Nadali su se da će se staro pravilo „treća sreća“ potvrditi na delu, ali ništa od toga. Crna Gora je posle Pekinga i Londona, osvojila četvrto mesto i na Olimpijskim igrama u Riju.
Gojković je u razgovoru za "Sport Klub" naglasio da je svestan da je smena generacija neminovnost. Rekao je da razume igrače koji su na Evropskom šampionatu i Olimpijskim igrama bili nosioci igre i da je svestan da će većini trebati mala pauza od kapice sa državnim grbom.
Pored toga, Gojković je naglasio da Crna Gora ima veliki potencijal kada je vaterpolo u pitanju. Osnovu za ovu tvrdnju bazirao je na činjenici da su juniori pod komandom selektora Veljka Uskokovića osvojili prošle godine srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Podgorici.
U želji da što spremnije dočeka Svetsko prvenstvo, Crna Gora je prihvatila poziv da učestvuje na izuzetno kvalitetnom Volvo Kupu u Mađarskoj. Gojković i njegovi puleni su se sa velikom dozom optimizma i sa ogromnim motivom za dalji rad vratili iz zemlje koja će biti domaćin smotre najboljih selekcija planete.
Crna Gora je pobedila Mađarsku sa 9:4, Slovačku sa 18:3, što je uz remi sa Hrvatskom 7:7, bilo dovoljno za osvajanje prvog mesta. Podršku mladom timu na turniru u Budimpešti pružili su iskustvom i savetima Aleksandar Ivović koji je proglašen za najboljeg igrača i Miloš Šćepanović najbolji golman na Volvo Kupu.
„Iskreno, nisam očekivao ovakav rezultat u Budimpešti. Nadao sam se da ćemo biti ravnopravan rival, ali prikazano je premašilo očekivanja u ovom trenutku“, rekao je Gojković na početku razgovora za "Sport Klub" i nastavio:
„Mladi igrači su pokazali da sazrevaju iz dana u dan. Ostvareni rezultati su, uveren sam, veliki motiv za njih da nastave sa napornim radom jer je to jedini način i pokazalo se pravi put da stignu do onoga što žele, a to je sam krem svetskog vaterpola. Nedavno smo imali i zajedničke treninge sa selekcijom Mađarske. To nam zaista mnogo znači".
Ono što zanima sve ljubitelje vaterpola širom planete je pitanje u kakvom sastavu će Crna Gora krenuti na Svetski šampionat i ko će od momaka koji su stigli do srebra u Beogradu i četvrtog mesta u Riju biti u sastavu tima.
Podsećanja radi Crna Gora će u prvoj fazi takmičenja igrati protiv Brazila, Kazahstana i Kanade.
„Znam da je svima interesantno pitanje ko će od iskusnijih igrača biti u sastavu tima. Ne bih želeo u ovom trenutku da se bavim kalkulacijama. Sve će biti mnogo jasnije krajem aprila. Tada ću moći mnogo preciznije da kažem na koga možemo da računamo kada je Svetsko prvenstvo u pitanju“, naglasio je Gojković.
“Imali smo sreće na žrebu. Favoriti smo u grupi i verujem da ćemo osvojiti prvo mesto i direktan plasman u četvrtfinale. Naravno, to je ujedno i najvažniji duel na Svetskom šampionatu. Pobeda vodi u borbu za medalje, poraz u neki drugi film. Verujem da ćemo biti spremni za četvrtfinalni duel, mada je ostalo dosta vremena i mnogo posla do tada".
Uspeh na Volvo Kupu je odmah privukao pažnju medija i što je mnogo važnije Olimpijskog komiteta Crne Gore. Doduše, i pre odluke da pomogne vaterpolu i da obezbedi stipendije mladim vaterpolistima ove zemlje, bilo je jasno da će trofejni sport biti u fokusu novog ciklusa za Olimpijske igre.
Stipendije će dobiti vaterpolisti Jadrana Vladan Spaić, Filip Gardašević, Aleksa Ukropina, Petar Tešanović, Dušan Banićević i Đuro Radović, članovi Budve Blažo Mitrović, Savo Ćetković i Branko Franeta i igrači Primorca Nikolas Saveljić i Dušan Matković.
"Stipendiju će dobiti momci koji su bili srebrni na juniorskom Svetskom prvenstvu u Podgorici. To je potencijal koji je vredan i koji se pokazao takvim na turniru u Mađarskoj. Naš cilj je da te momke motivišemo, što duže zadržimo u Crnoj Gori i pružimo im satisfakciju za uloženi rad", rekao je predsednik COK Dušan Simonović.
"Ovo je samo prvi korak. Budžetom su predviđena sredstva u iznosu od 100 hiljada evra za stipendiranje mladih i talentovanih sportista, olimpijskih nada. Biće razgovora i sa predstavnicima džudo, atletskog, teniskog, jedriličarskog i karate saveza, a sve u cilju da Crna Gora što spremnije dočeka Olimpijske igre u Tokiju".
Sledi mali odmor kada je državni tim u pitanju. Gojković se okrenuo obavezama u Jadranu iz Herceg Novog sa kojim je ove sezone već osvojio Kup.
Na finalnom turniru regionalne lige u Dubrovniku, Jadran je u polufinalu pobedio Mladost iz Zagreba, ali protiv Juga u borbi za trofej se ništa nije moglo. Aktuelni šampion Evrope je demonstrirao silu.
Na putu ka šestom trofeju u nizu (dve regionalne lige, dupla kruna u Hrvatskoj, titula prvaka Evrope i Evrokup) Jug je pobedio Partizan sa 18:4 i Jadran sa 15:3. Jadranu je do kraja sezone ostala borba za titulu u šampionatu Crne Gore.
Jadran nije uspeo da izbori plasman u finale Lige Evrope. U dvomeču sa Ferencvarošem, bolji su bili Mađari. U Herceg Novom je bilo 12:11 za Jadran, a u Budimpešti 6:4 za Ferencvaroš. Da je okršaj Jadrana i Fernecvaroša bio finale pre finala, potvrđuje i rezultat finalnih duela. Mađari kao gosti pobedili Oradeu sa 12:6, a u revanšu je bilo 7:7.
“Imali smo priliku da stignemo do finala, ali nismo imali dovoljno iskustva, a ni sreće. Ono što je bitno je da napredujemo iz dana u dan. To je najvažnije. Plasman u finale regionalne lige je nagrada za uloženi trud tokom sezone. Verovao sam da možemo da pružimo jači otpor šampionu Evrope, ali je Jug pred svojim navijačima odigrao na vrhunskom nivou i protiv nas i protiv Partizana. Kup Crne Gore smo osvojili, verujem da ćemo odbraniti i titulu”, istakao je Gojković.

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers