mercoledì 5 agosto 2015

PEROVIĆ: Najveća greška je što nijesam ubijedio igrače da mogu više


Crnogorski vaterpolisti porazom od Hrvatske oprostili su se od borbe za neku od medalja na šampionatu svijeta u Kazanju. ''Ajkule'' su bile daleko od prave forme, napad nije fukcionisao kako treba, a nedostajalo je i vjere, poručio je selektor Ranko Perović dan nakon eliminacije u četvrtfinalu.
''Nijesmo sinoć odigrali kako smo trebali. I dalje mislim da možemo bolje, ali to ne pokazujemo. Nijesmo odigrali utakmicu na nivou, dvije četvrtine smo bili u igri, nijesmo realizovali naše šanse, a Hrvati su to znali da kazne. U najavi Svjetskog prvenstva sam rekao da Srbija i Hrvatska odskaču od ostalih ekipa po jačini. Ali to nije bio razlog da u meč uđemo dosta stisnuti, i da probamo da pobijedimo. Imali smo dosta isključenja, ali nam je realizacija bila loša. Šutevi nam nijesu bili kako treba, u nekim ključnim momentima ne ralizujemo povoljne šanse. To nas košta rezultata.''
U duelu sa Hrvatskom kod crnogorskih reprezentativaca bilo je i dosta nervoze.
''Nervoza je posljedica nemoći. Kad ne ide onda dođe i nervoza. Imali smo želju, to su igrači i pokazali, i ne mogu da im zamjerim kad je to u pitanju. Trudili su se da odigraju najbolje, ali im nije išlo. Ne mogu ni sam sebi da objasnim zašto su ti šutevi toliko loši, zašto ne pogađamo gol... imali smo i stative i prečke, čak smo i sa peterca pogodili prečku. Ali, takav je momenat, ne ide nam... Nadam se da ćemo se u ove dvije utakmice dodatno stisnut, da ćemo odigrati na višem nivou. Možda nam i krenu šutevi, što bi odblokiralo ekipu. Očigledno je da se uvukla nesigurnost i da su u nekim momentima čak i najiskusniji igrači izbjegavali da šutiraju'', kazao je Perović.
''Tokom priprema i kontrolnih utakmica nijesmo imali ovaj problem. Moja najveća greška je što nijesam ubijedio igrače da mogu više. Smatrao sam da su Srbija i Hrvatska bolje od nas, ali da sa drugim selekcijama možemo da igramo. Takođe, nedostatak nekih igrača nas je destabilizovao dodatno. Tu je i nekoliko debitanata. Nijesmo imali dovljno vjere u sopstvene mogućnosti'', nagalsio je selektor Crne Gore koji se kratko osvrnuo i na izjavu Aleksandra Ivovića da neki igrači ne poštuju reprezentaciju.
''Ta je izjava malo van vremena. O tome se mora pričati nakon šampionata. Nijesmo imali prilike da još pričamo o tome, i ja sam htio da ohladim glavu. Kada je u pitanju disciplina i ponašanje igrača nije bilo nekih većih problema. Prvi eksces se desio juče sa Draškom Brguljanom tokom meča... Nije isto igrati u ekipi koja ima pokriveno svako mjesto. Kao što sam rekao, najveći problem je taj što nijesmo vjerovali u sebe.''
Kratak je period do sljedećeg velikog takmičenja, u januaru nas očekuje Evropsko prvenstvo u Beogradu, na ljeto Olimpijada u Riju.
''Sigurno da se neke stvari mogu popraviti. Povratkom nekih igrača ćemo dobiti na sigurnosti. Svaka smjena generacije je bolna, u smislu kvaliteta... Ono što imamo je tu, najtalentovaniji igrači su tu, odradili su pripreme, bili su sa nama... Sigurno je da smo imali veliku želju da osvojimo medalju, ali smo se susreli sa realnošću. Ali, nemamo tu snagu koju smo imali ranije. Moramo biti strpljivi i sa mladim igračima, i poslije Olimpijade će se igrati vaterpolo. Stariji igrači moraju više da vjeruju u njih'', zaključio je Perović.
Da su mečevi na šampionatu u Kazanju za neku dublju analizu poručio je i reprezentativac Draško Brguljan.
''Apsolutno zasluženo smo izgubili. Hrvatska je bila bolja. Imali smo na startu nekoliko šansi koje nijesmo iskoristili, kod 0:0 smo imali dva, tri zicera. Rano smo ostali bez Paskovića, kasnije smo izlazili jedan za drugim... Definitivno sa našim šutevima nešto nije u redu. Može u jednoj utakmici da ne ide šut, pa da se izgubi, ali nas već pet utakmica šut ne ide. To je za neku dublju analizu. Imamo i mi odlične šutere, a pet utakmica gol ne možemo da postignemo. Odbrana je bila korektna do pred kraj. Poslije peterca smo primili još dva, tri gola, koja sigurno ne bi primili u nekom normalnom razvoju stvari. Ovo je naša realna pozicija. Cijelo ljeto pričamo kako smo slabi na poziciji centra, a juče protiv Hrvatske Klikovac je bio najbolji. Znači da nijesmo toliko loši, samo treba da vjerujemo u to što imamo. ''
Do kraja šampionata ''ajkule'' imaju još dva teška duela, najprije sa Australijom u četvrtak.
''Ne znam zašto se te utakmice i igraju. Mada, mislimd a to i nije loša stvar. Mlađi igrači treba da dobiju šansu, da pokušamo da dobijemo prvo Australiju. Sa njima smo igrali 5:5, a oni su sinoć odigrali sa Grčkom možda i najbolji meč na cijelom prvenstvu. Teško je naći motiv igrati za poziciju od 5. do 8. mjesta, ali moramo da se skupimo i odigramo najbolje što možemo...Poslije Barselone smo u padu sa igrom. Četvrto mjesto nije dobar rezultat ali smo imali polufinale u Budimpešti, ovdje smo se domogli četvrtfinala gdje smo naišli na protivnika koji je realno bolji od nas. Problem je igra, da smo dobili Australiju onda bi bila druga priča. Onda bi išli na Grčku, a siguran sam da nas ona ne bi dobila, sigurno ne 5-6 razlike. Možda na gol ili peterce... I Italijani su došli bez standardnog ljevaka, bez nekoliko igrača pa su u polufinalu'', istakao je Draško i za kraj poručio:
''Po meni malo je razočaravajuća činjenica da imamo jednog Jokića u ekipi, koji je najstariji, koji je u reprezentaciji od 2000. godine, koji na svakom treningu radi najbolje od svih. Meni je nevjerovatno da najstariji igrač u ekipi radi najbolje od svih.''
Meč Crna Gora – Australija na programu je od 14 sati i 30 minuta po crnogorskom vremenu, drugi duel razigravanja od 5. do 8. mjesta je Mađarska – SAD od 16 sati. U prvom polufinalu od 19 i 30 igraće Hrvatska i Grčka, a od 21 sat Srbija – Italija.

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers