martedì 20 ottobre 2015

GOJKOVIĆ debituje protiv Španije: Cilj je pobjeda



Vladimir Gojković debitovaće u utorak protiv selekcije Španije kao selektor seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore. To će biti meč prvog kola Preliminarne runde Svjetske lige, prilika da se ''ajkule'' okupe prvi put pod vođstvom novog selektora, kako bi počeli operaciju Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre.

''U ovom momentu smo okupili najjači mogući sastav, odazvali su se svi pozivu. Sa te strane smo zadovoljni, ali imamo nekih kadrovskih problema. Zbog povreda Mlađan Janović sigurno neće igrati prvu utakmicu.Sjutra ujutro ćemo znati kakva je situacija sa Darkom Brguljanom, ali su šanse male. Ostali kandidati su zdravi. Cilje je da pobjedom startujemo u Svjetskoj ligi. Kao što znate igra se na bazenu od 25 metara, ali sa šest igrača. To dovodi do malog broja izmjena. Ali, ovo je sve u svrsi priprema za Evropsko prvenstvo, odnosno plasman na Olimpijske igre'', poručio je selektor Gojković na današnjoj pres konferenciji i dodao.

''Prvi put se nalazim u ovoj ulozi. Nemamo previše dana do Evropskog prvenstva, to što budemo imali nadam se da ćemo iskoristiti na pravi način. Što se tiče mladih igrača, uvijek će neko biti pozvan od njih, i moraju da iskoriste priliku. Možda će se pojedinima ukazati šansa i ranije nego što su očekivali, zbog povreda pojedinih igrača. Na njima je da pokažu da možemo na njih ozbiljno da računamo. Pored ovih igrača koji su pozvani za meč sa Španijom, tu su još Antonio Petrović, Saša Mišić, Aleksa Ukropina, Jovan Sarić , Stefan Pješivac i Zdravko Radić na koje računamo i koji će biti u konkurenciji za Evropsko prvenstvo.''

Gojković je kazao da će na domaćem terenu pokušati da startuju pobjedom, ali to nije imperativ ove utakmice.

''Idemo iz meča u meč i samo razmišljamo sada o selekciji Španije. Prvi put smo se okupili i dosta toga treba da dogovorimo u ova dva dana. Nama su igrači van zemlje, dan nakon utakmice se vraćaju u svoje klubove i do gostovanja Francuskoj više se nećemo gledati. Španija dolazi u najjačem mogućem sastavu, i oni su imali neke igrače koji su pauzirali prošle godine. Oni već nekoliko godina nijesu napravili neki iskorak na velikom takmičenju, i zato su se iskupili da naprave dobar rezultat. Probaćemo da na domaćem terenu startujemo pobjedom, ali to nije imperativ ove utakmice. Značajno nam je to što je Španija sa nama u grupi na Evropskom prvenstvu, i taj meč biće mnogo važniji od ovog sjutra.''



U grupi Preliminarne faze Svjetske lige nalazimo se još sa selekcijama Francuske i Srbije.

''Srbija je favorit iz razloga što je spojila tri titule, Svjetska liga, Svjetsko prvenstvo i Evropski šampionat. Međutim, ranije smo pokazali da možemo da igramo sa njima. Najviše problema imali su sa nama. Sad je važna Španija, onda slijedi Francuska, a kad dođe Srbija pokušaćemo da se okupimo u najjačem sastavu. Nadam se da ćemo tada imati sve igrače na raspolaganju. Ali, o tome ćemo pričati kad taj duel dođe na red'', zaključio je Gojković.

Direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić kazao je da je prioritet Saveza da se obezbijedi plasman na Olimpijske igre.

'' To je cilj koji nas je sve okupio. Okupićemo sve potencijale koje imamo, i igračke i stručne i organizacione, i nadams e da ćemo imati maksimalnu podršku kako bi ispunili taj cilj. To neće biti ni malo lako. Prvi korak ka tome je Evropsko prvenstvo. U ovom momentu dosta ekipa konkuriše za mjesta koje vode u Rio. Kao što znate sa Evropskog prvenstva ide jedna selekcija, a nakon tog šampionata je kvalifikacioni turnir za Brazil. Što se tiče Vlada, svaki trener je ponosan kada vidi da igrač kojeg je trenirao postane selektor. Moramo priznati da se Vlado hrabro prihvatio ovog zadatka. No, mi moramo biti svjesni činjenice da naš kompletan sastav igra van Crne Gore. Time je posao selektoru i stručnom štabu jako otežan. Svi naši rivali su odavno započeli sa treninzima. Zato ova Svjetska liga ima taj ciljd a se okupimo, ali to ne može nadomjestiti ono što rade ostale selekcije'', naglasio je Porobić.

Kapiten Crne Gore Nikola Janović kazao je da utakmicom sa Španijom polako počinje uigravanje za Evropsko prvenstvo.

''Moram naglasiti da je atmosfera odlična. Krećemo u taj ciklus Olimpijskih igara koji će siguran sam, biti na zadovoljavajućem nivou. Ovo je najjači mogući sastav koji imamo u ovom trenutku. Sigurno da ćemo uraditi sve da pobijedimo, ali rezultat nije u prvom planu. Više je to meč da se okupimo, da se polako uigravamo za EP. Do Evropskog prvenstva imamo tri meča Svjetske lige, i kroz njih ćemo pokušati da uvježbamo što više stvari.Bićemo bez Mlađana i Darka Brguljana, ali ćemo pokušati da nadomjestimo njihov izostanak i da krenemo pobjedom '', kazao je Janović i dodao da imaju velike ambicije kako na Evropskom šampionatu tako i na Olimpijskim igrama.

''Mi godinama igramo skupa, i sa Gojkovćem smo igrali zajedno. Sve naše velike rezultate smo zajedno osvojili, i godinama se poznajemo jako dobro. Potrebno je da probudimo onu energiju koju smo imali. Da nam se vrati samopouzdanje, što Vlado može da uradi kao trener. Mislimd a će on da utiče na nas na najbolji mogući način. Mi smo reprezentacija koja je jako iskusna, koja ne treba da ima nikak alibi. Moramo otvoreno da kažemo da imamo velike ambicije na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Pored Vlada u stručnom štabu cu i Petar Porobić, a znamo o kakvom se stručnjaku radi, zatim Nenad Vukanić, tako da imamo respektabilan stručni štab. Ponovo svi na okupu imaćemo motiv više da iz utakmice u utakmicu rastemo kao tim'', zaključio je kapiten Crne Gore.

Utakmica Crna Gora – Španija igra se u utorak 20. oktobra od 18 sati na bazenu Instituta Simo Milošević.

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers