lunedì 18 maggio 2015

Montenegro: Rekonstrukcija bazena u Nikšiću, kapitalna stvar za grad i državu

Vodeni sportovi u Crnoj Gori, u prvom redu vaterpolo, „vape“ za novim bazenima. Nekoliko koraka na tom putu napravljeno je u Nikšiću, gdje je 2. aprila održana donatorska večera na kojoj je sakupljeno milion eura, a za zatvaranje finansijske konstrukcije potrebno je još 100 hiljada.
Prema riječima direktora Sportskog centra „Nikšić“ Predraga Ivanovića, očekuje se da građevinski radovi počnu tokom ove sedmice, radovi na krovu početkom juna, dok je rok završetka kraj 2015. godine.
- Prema studiji koju su radili opština Nikšić i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore (VPSCG), došlo se do ohrabrujućih podataka. Da se ostalo na sistemu grijanja iz Pivare „Trebjesa“ troškovi električne energije bili bi nekoliko puta veći, odnosno iznosili bi 500.000 eura za godinu. Sada bi trebalo da iznose 100.000 i bazen će apsolutno biti održiv – uvjerava Ivanović u razgovoru za ARENU.
Ivanović kaže da je Nikšić grad mladih i studenata i da stanovnici tog područja imaju odlične fizičke predispozicije.
- Neophodno je napraviti program obuke neplivača. Predlagali smo da Nikšić bude eksperimentalni grad jer je jedini van Primorja imao zatvoreni bazen. U našem gradu preko 30 godina postoji škola skijanja i sličan model se mogao napraviti i za plivanje. Imamo dva-tri registrovana plivačka kluba koja svoje aktivnosti ljeti sprovode na Krupcu, gdje 300-400 djece prođe tu školu. Ovako bi se taj rad nastavio tokom cijele godine.
Direktor SC „Nikšić“ ističe da se priprema projekat „Nikšić pliva“.
- Imamo tri licencirana trenera od strane VPSCG, koji su zapošljeni u Sportskom centru.Plivanje nije samo vještina, nego i obrazovanje. Imamo izvanrednu djecu, a rekonstrukcijom bazena došli bi i rezultati i vjerujem da bismo u naredne tri-četiri godine uz pomoć Saveza došli do opipljivih rezultata i možda bili lideri u plivanju. Nadgradnjom bi se napravio pomak i u vaterpolu, neophodno bi bilo razmisliti o formiranju kluba, a ne sumnjam da bismo imali pomoć VPSCG - dodaje Ivanović, uz mišljenje da bi Nikšić zbog položaja bio dobra sredina za sklapanje regionalne saradnje.
On smatra da je rekonstrukcija bazena kapitalna stvar za grad, nikšićki i crnogorski sport, a da bi Fakultet za sport i fizičko vaspitanje bio nosilac aktivnosti.
- Imamo projekat obuke za djecu predškolskog uzrasta. Takođe, inicirali smo saradnju sa Crvenim krstom, a Nikšić ima jaku spasilačku službu. Takođe, i Ronilački klub Nikšić je pokazao spremnost za saradnju. Postoji projekat i za osobe sa invaliditetom za nabavku platforme lifta. Dosta subjekata bi imalo koristi od rekonstrukcije bazena - vojska, policija, vatrogasna služba... Preliminarni razgovori napravljeni su i sa medicinskim ustanovama, znamo da je voda važna u rehabilitaciji – objašnjava Predrag Ivanović.
Ivanović podsjeća da je bazen u Nikšiću dvije godine radio punim kapacitetom.- Pamtimo neke pionirske rezultate iz tog vremena. Generacija 1989. godišta je u Kotoru osvojila prvo mjesto na takmičenju u plivanju. To je bio rezultat kontinuiranog rada od tri mjeseca - kaže Ivanović i dodaje da se dešavalo da se u ljetnjem periodu proda hiljadu karata dnevno.
Na sajtu SC „Nikšić“ piše da je bazen počeo sa izgradnjom 1972. godine, a da se u sklopu ove cjeline nalazi plivački bazen i bazen za neplivače, kao i ostali prateći sadržaji, sa jednostranim tribinama, kapaciteta oko 1.000 sjedišta. Bazen je, kako se navodi, pušten u rad 18. septembra 2000. i radio je do 22. decembra. Ponovo je aktiviran u maju 2001. do oktobra iste godine. Osnovni razlog prekida rada bio je prouzrokovan nedostatkom vazdušnog grijanja. Za potrebe Evropskog kadetskog prvenstva u rukometu, 2010. godine, bazen je privremeno osposobljen za trening dvoranu - dvoranu B.
Značajnu ulogu u projektu rekonstrukcije bazena u Nikšiću imao je Vaterpolo i plivački savez Crne Gore.
- Naša koncepcija kao Saveza je da je, pored mjesta gdje tradicionalno imamo uporište svog rada i gdje je decenijama prepoznatljiva baza - u Kotoru i Herceg Novom, posljednjih 20 godina i u Budvi, veoma važno da proširimo bazu. Postavlja se pitanje - što sada Podgorica, što sada Nikšić - ali to rade u svim državama Evrope. Svi pokušavaju da prošire baze, da se otvaraju novi bazeni, to je neki trend i ista koncepcija koja je prisutna u Srbiji, Hrvatskoj, ali i širom Evrope - priča v.d. direktora VPSCG Petar Porobić za ARENU.
U Savezu, ističe on, smatraju da nema potrebe sužavati rad na tri grada.
- Treba da se otvore bazeni u Nikšiću i Podgorici, a sigurno da ima i drugih planova i želja, ali da govorimo o onome što je trenutno realno. Da se izvrši rekonstrukcija bazena u Nikšiću, a sa druge strane pokrije bazen u Podgorici od 33 metra i da se uz podršku Saveza pokrene rad na tim objektima. Smatram da je to vrlo važno prvo za te gradove, potom za Savez, vaterpolo, da bi se tu počelo sa aktivnostima u svim vodenim sportovima, uključujući naravno rekreaciju i sprovođenje sportske kulture, a u svemu tome nadam se da će biti toliko interesa da počnu da rade neki vaterpolo klubovi - riječi su proslavljenog stručnjaka.
Porobić ističe da je realno da se bazen u Nikšiću rekonstruiše do kraja 2015, a da se za godinu pripreme svi uslovi da se pokrije bazen u Podgorici.
- Podgoricu smještamo u drugi koncept. Za nas je važno da zvanično dobijemo organizaciju Svjetskog prvenstva za juniore 2016, već smo je dobili kao Savez, ali pošto smo umjesto Budve predložili Podgoricu moramo formalno da dobijemo saglasnost od Fine. Ponudili smo dva otvorena bazena, ali ono što su nam iznijeli kao problem jeste da treba da se obezbijedi još jedan bazen za treninge. Ponudili smo bazen firme „Čelebić“ koji će biti 25-metarski i smatramo da bismo sa ta tri ispunili uslove. To nam je prilika da kroz te aktivnosti i takmičenja aktiviramo rad, da on bude kontinuirani tokom cijele godine što do sada nije moglo, već se škola plivanja i vaterpola odvijala dva mjeseca - podsjeća direktor Saveza i napominje da će se krajem jula u Podgorici održati Balkansko prvenstvo, što će biti uvertira za SP 2016.
Prema njegovim saznanjima, napravljen je projektni zadatak da se izvrši odabir ponuđača za pokrivanje bazena od 33 metra u Podgorici.
- Može da se pokrije balonom, kao što je u mnogim gradovima širom Evrope, pa ne vidim problem da bude i u Podgorici jer bi nam to omogućilo rad tokom cijele godine.
Stvaranje uslova je, poručuje Porobić, početni element proširenja baze i poboljšanja kvaliteta rada, te da nije sporno da ima talenata.
- Očekujemo dosta od bazena u Nikšiću i Podgorici, a podatak o broju djece koji je bio uključen u školu plivanja sam po sebi govori da bi nam to dosta značilo iz više razloga.
Porobić je iznio još kratkoročnih planova Saveza koji bi imali veliki značaj na duge staze.
- Kroz rekonstrukciju bazena u Nikšiću bismo kao Savez dobili prostor, nadam se da ćemo u ovih mjesec riješiti pitanje prostora u Podgorici i to su sve preduslovi na infrastrukturnoj mreži Saveza. Ostaje nam da se još započnu aktivnosti na rekonstrukciji bazena u Kotoru, da obezbijedimo prostor na Primorju i konačno zaokružimo strategiju Saveza.
Direktor VPSCG ističe da se, pored očekivanog dobijanja dva nova zatvorena bazena, otvara problematika što oni koji su sad u funkciji zahtijevaju veću rekonstrukciju.
- Gorući problem nam je bazen u Kotoru i to je jedna od sljedećih aktivnosti gdje ćemo pokušati da animiramo i grad da se svi zajedno angažujemo da se taj bazen sanira. Nije adekvatan, a mislim da ima razumijevanja kod gradskog rukovodstva i da ćemo zajedno riješiti to pitanje - kaže Petar Porobić.
(POBJEDA, ARENA)

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers