giovedì 21 maggio 2015

Serbia: Vujasinović - moja budućnost je u Partizanu

(Foto: MN PRESS)

Vaterpolo klub Partizan odavno je stvorio ime u evropskim i svetskim okvirima, ali je prethodnih nekoliko godina suočen sa raznim problemima i opštom krizom izgubio primat na ovim prostorima. Šansu da “resetuje“ prvi tim pre nekoliko godina dobio je Vladimir Vujasinović, a prošlog vikenda vratio je šampionski trofej na Banjicu, tamo gde se pehar nalazio još 25 puta u istoriji.
Kada su sudije na bazenu u Kragujevcu u subotu po podne odsvirale kraj trećeg meča finala plej-ofa, Vujasinović i ekipa definitivno su ispisali jednu od najuzbudljivijih sportskih priča u Srbiji ove sezone. Pogotovo jer su ih uoči njenog početka svi označili tek kao trećeg favorita u šampionatu Srbije, iza Radničkog i Crvene zvezde.
– Sazrevali smo tokom sezone, dobili veliko iskustvo. Ono što je bitno da smo dobili 20 utakmica ove sezone, od kojih šest zaredom u samom finišu – dva puta Zvezdu, Galatasaraj i Radnički u tri navrata. Dobili smo borbu sa gustim i teškim kalendarom, bilo smo najbolji kada je bilo najvažnije. Bez obzira u kom sastavu smo igrali, svako od momaka je dao doprinos. Nije ni slučajno što smo imali šest pobeda zaradom. Ovo je bitan trofej za klub i samopouzdanje ekipe – rekao je Vujasinović na početku razgovora za Mozzart Sport.
Uprkos svim problemima na koje su nailazili ove sezone, Vujasinović smatra da je upravo velika želja da se trofej vrati na Banjicu donela prevagu Partizanovim vaterpolistima u finalu.
– Razlika u finalnoj seriji sa Radničkim je što u teškim situacijama imamo momke koji su odrasli na Banjici i osećaju pripadnosti klubu na mnogo višem nivou. To i jeste ključ pobede u finalnoj seriji. Normalno, razumem i igrače Radničkog. Mnogo je lakše mladim momcima da podnesu loše uslove, jer su u odrastanju, hoće kroz nastupe u Partizanu i A selekciji da naprave karijeru. Igrači Radničkog su u zrelim godinama, došli su u klub uz određene uslove – kazao je on.
Na početku sezone, prema njegovim rečima, ciljevi su bili relativno skromni, ali kako su takmičenja odmicala situacija se promenila.
– Promenili smo mnogo igrača i ubacili u prvi tim momke iz mlađih kategorija iz naše škole. Neki su čak i prerano ušli sticajem okolnosti. Ove sezone smo imali težak raspored. Možda je pet ili šest utakmica bilo rezultatski neinteresantno, ostale su bile borba za život. Igrali protiv seniorskih timova, crpelo nam je to baš mnogo energije. Sve smo izdržali na pravi način, imali smo priliku da mlađi deo tima odigra neke bitne utakmice za klub. Posle finala kupa i poraza od Radničkog postali smo svesni da cilj treba da bude titula. Sve smo posvetili tome – naveo je Vujasinović.
(Foto: Vojislav Petrović)
(Foto: Vojislav Petrović, Vaterpolo vesti)
Na putu ka trofeju Partizanov tim je rastao zajedno, a Vujasinović je pokušavao i prošle i ove sezone da im, bar na neki način, pomogne da premoste tešku materijalnu situaciju. Tako je u martu prošle godine Vujasinović, kada već nisu mogli da dobiju premije zbog plasmana na završni turnir Evrolige, odveo ekipu na pljeskavice kako bi proslavili veliki uspeh.
– Odlazak na pljeskavice nam je od tada postao ritual. Posle svake velike utakmice ili važnog trijumfa idemo zajedno. Verovatno bi mi sad neki profesionalni nutricionista ’otkinuo glavu’, ali momci su mladi. Vole to i njihovi organizmi mogu da izdrže. Naravno, nikako pred utakmicu ne jedemo pljeskavice– uz veliki osmeh objašnjava jedan od najboljih igrača u istoriji vaterpola.
Sledi povratak na malo ozbiljniju priču, a to je Partizanova omladinska škola koja i dalje predstavlja izvor sa kojeg crno-beli crpe kvalitet i energiju.
– U odnosu na sve je to naša prednost. Malo klubova uspeva da uradi to što radi Partizan, zato jako malo njih i može da preživi kao mi. Ovo je drugi ili treći put u istoriji kluba da se Partizan odrekne seniorske ekipe, a kroz igrače iz juniorskog sastava uspeva da održi kontinuitet igara i rezultata – istakao je trener crno-belih.
Vujasinović najavljuje da za vaterpolo dolaze još teža vremena, zbog čega će Partizan probati sa potpuno novom idejom na ovim prostorima, formiranjem kampa.
– Mi smo prvi koji pokušavaju da organizuju vaterpolo kamp, a da to nije neka privatna varijanta. Partizan će dati svoje trenere. Naravno, prva godina uvek ide malo teže, ali bitno je da krenemo i da se to vremenom razvije u dobru stvar iz koje će moći da se finansira deo kluba. Moraju svi u klubu da zavrnu rukave i da se oslonimo na sopstvene snage. Da kroz znanje i korišćenje bazena, koji nam nisu još oteli a kad će ne znamo, probamo da preživimo i napravimo sistem – istakao je on.
Vujasinović kaže da još ne planira odlazak iz Partizana, kluba sa kojim je kao igrač osvojio i titulu prvaka Evrope 2011. godine.
– Moja skorija budućnost je sigurno u Partizanu. Borim se da napravimo nešto što će da nosi klub narednih godina koje će da budu veoma teške. Ako su ove bile veoma teške, ne znam šta nas tek čeka u budućnosti. Moramo da nađemo izvore finansiranja koji nemaju veze sa gradom, državom i javnim preduzećima koji polako izlaze iz finansiranja sporta – kaže trener crno-belih.
Vladimir Vujasinović (Foto: Mondo)
Vladimir Vujasinović (Foto: Mondo)
Vujasinović je sa Partizanom osvojio premijerni trofej u trenerskoj karijeri, a crno-beli su postali šampioni Srbije prvi put posle 2012. godine.
– Kao igrač nisam brojao trofeje, a tako sam nastavio i kao trener. Ekipe sa kojima sam radio ove tri godine i nisu imale trofeje za cilje. Meni su bile bitne neke druge stvari, da se uspostavi sistem rada dok sam tu i da igrači napreduju. To mi je prethodne dve sezone davalo veliki stimulans. Titula je sama po sebi, pogotovo sa ovako mladim timom, ogromna satisfakcija za taj rad. Ostao bih u klubu, čak i da nismo osvojili trofej ove sezone – jasan je on.
Za kraj, Vujasinović je istakao i ulogu navijača ove sezone, koji su se vratili na tribine i u plej-ofu, protiv Crvene zvezde i Radničkog pogurali ekipu kada je bilo teško.
– Sve je jasno. Kada se u klub dovode jaka imena, ona privlače veliki broj navijača. Druga varijanta su vrhunski rezultati. Mislim da se to i desilo. Kad su videli da vaterpolo nije nestao sa Banjice, da igramo protiv vrlo jakih klubova i kada su osetili da mogu da pomognu i došli su na bazen. Bili su od izuzetne pomoci, da prekrenemo i protiv Zvezde i protiv Radničkog. Drago mi je da su ovi mladi momci uspeli da dobiju poverenje – zaključio je trener Partizana.
Izvor: Mozzart sport

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers