lunedì 22 giugno 2015

Petar Porobić: Bez infrastrukture nema razvoja vaterpola i plivanja

Petar Porobić

"Ukupan sistem rada i sa selekcijama i sa mlađim kategorijama, mora se detaljno preispitati. Valja odgovoriti na pitanje zašto rezultati nijesu u skladu sa očekivanjima. Možda je uzrok slabija konkurencija, brzi dolazak mladih igrača u prvi tim...Provjereni način i najbolji ambijent za stasavanje mladih igrača je da ekipa ima stariji, iskusniji dio, sa vrhunskim igračima od kojih će mladi da uče”, kaže u razgovoru za Portal Analitika direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.
“Svjetsko juniorsko prvenstvo u vaterpolu 2016. godine čiji je domaćin Podgorica treba da bude impuls i podstrek za stvaranje jedne škole vaterpola i plivanja tokom cijele godine, podsticaj za stvaranje kluba u Glavnom gradu. Organizacija takmičenja sporedna je u odnosu na to. Izgradnja infrastrukture je naš strateški cilj, kako bi se podigao nivo rada na viši stepen i proširila baza igrača”, kazao je naš proslavljeni trener, direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore u razgovoru zaPortal Analitika.
On dodaje da je u planu formiranje kluba i u Nikšiću, gdje se radi na skoroj rekonstrukciji bazena. “Bez objekata, ne možemo da govorimo o razvoju vaterpola, o takmičarskim ciljevima, postizanju rezultata”, kaže Porobić, dodajući i da je bazen u Kotoru “zreo” za ulaganja.
Govoreći o problemima sa kojima se susrijeće naš vaterpolo i plivački sport, sagovrnik Portala Analitika naglašava da je ponekad teško procijeniti realne kapacitete neke ekipe, jer igrači iz domaćih klubova vrlo rano ulaze u prvu postavu, budući da najbolji reprezentativci igraju u inostranstvu.  “Stoga se olako donose sudovi o kvalitetu i perspektivi pojedinaca, bez pouzdanih pokazatelja. Jer, samo nakon dugih priprema pod određenim opterećenjem, kroz takmičenja, veću minutažu u igri, možemo da procijenimo perspektivu mladog igrača, a samim tim i uspješnost podmlađivanja selekcije”, ocjenjuje Porobić, podsjećajući da je najsvježiji slučaj sa našim pretjeranim očekivanjima bio sa juniorima, koji su se sa Evropskih igara iz Bakua vratili sa “tankim” devetim mjestom.
Upitan što očekuje od naše reprezentacije na SP koje će se održati od 27. jula do 8. avgusta u Kazanju, u Rusiji, s obzirom i na to da tamo neće igrati kapiten, Nikola Janović, on je kazao da domet, želje i ciljeve određuje to što prva dva mjesta vode direktno na OI u Rio, naredne godine.  “Zato moramo da idemo na najviši plasman”, zaključuje Porobić.
Direktor VPSCG za naš portal govori i o budućnosti crnogorskog vaterpola, njegovim nedostacima, kao i ponudama za eventualni nastavak njegove trenerske karijere...
ANALITIKA: Koji su, po Vašem mišljenju, dometi naše vaterpolo reprezentacije na predstojećem Svjetskom prvenstvu koje se od 27. jula do 8. avgusta održava u Kazanju, u Rusiji?
POROBIĆ: Sa Svjetskog prvenstva dva mjesta vode na Olimpijadu u Rio, što određuje domet, želje i ciljeve naše ekipe na tom takmičenju. Zato moramo da idemo na najviši plasman.
Naša „A“ reprezentacija je trenutno u Torontu, na pripremama koje smo dogovorili sa reprezentacijom Kanade. Oni su bili naši gosti prije dvije godine. Procijenili smo da takve pripreme i te kako imaju efekta, jer igrači provode desetak dana zajedno, posvećeni treninzima i tempiranju forme.
POROBIĆ: To je igrač koji je godinama okosnica ekipe, kapiten, najiskusniji prvotimac i uvijek je davao značajan doprinos takmičarskom duhu. Igrači koji nastupaju za strane klubove, a njih je 14, nemaju istu minutažu u svojim klubovima. Nikola igra za dubrovački Jug i sigurno je pod najvećim pritiskom zbog broja utakmica i teških mečeva. Jug je ekipa koja uvijek pretenduje da bude najbolja u domaćem šampionatu, da budu u završnici Lige šampiona. Nikola je odigrao 11 utakmica sa Primorjem, takođe jednim od vodećih evropskih vaterpolo timova. Iza njega je iscrpljujuća sezona i razumljivo je da ove godine želi da se odmori i da se pripremi za narednu sezonu.ANALITIKA: Koliko će imati uticaja to što Nikola Janović neće predvoditi ekipu sa kapitenske pozije?
A sljedeća sezona će biti teška, idu klupska takmičenja, sredinom januara je i Evropsko prvenstvo u Beogradu, pa onda kvalifikacioni turnir za Olimpijadu u aprilu, ako se do tada ne izbori plasman. Kao kruna svega slijede Olimpijske igre u Riju.       
ANALITIKA: Svjetska liga je ove godine poslužila za podmlađivanje selekcije. Koliko se uspjelo u tome?
POROBIĆ: Naš problem je što igrači iz domaćih klubova vrlo rano ulaze u prvu postavu, jer su  najbolji reprezentativci u inostranstvu. To nije dobro. Stoga se olako donose sudovi o kvalitetu i perspektivi pojedinaca, bez pouzdanih pokazatelja. Jer, samo nakon dugih priprema pod određenim opterećenjem, kroz takmičenja, veću minutažu u igri, možemo da procijenimo perspektivu mladog igrača, a samim tim i uspješnost podmlađivanja selekcije.
ANALITIKA: Da li je kvalitetan rad sa mlađim selekcijama? Konkretno, juniori su u Bakuu ostali bez medalje koja je najavljivana gotovo kao izvjesna.
POROBIĆ: Deveto mjesto svakako nije željeni plasman. Juniori su imali dobre rezultate, i kada se uzme u obzir i nastup jednog broja igrača koji su se već afirmisali u našim seniorskim ekipama, to je stvaralo sliku na kojoj su se temeljile procjene da ćemo se boriti za medalju na Evropskim igrama u Bakuu.
ANALITIKA: Da li se slažete sa izjavom selektora Vičevića koji je kazao da smo genetski predodređeni za medalje?
POROBIĆ: Do medalje se dolazi velikim radom, koji prati dobra organizacija i talenat igrača. Svakako da tradicija ima uticaja da se mladi opredjeljuju za ovaj sport, što je dobra pretpostavka za formiranje kvalitetnih igrača. Nije dovoljno da samo konstatujemo stanje, moramo preispitati naš rad. Uvijek smo maltene u vrhu sa najmlađim godištima, ali se taj plasman ne potvrđuje na takmičenjima sa starijim godištima. To znači da igrači tokom stasavanja ne napreduju kako smo očekivali. Treba dodati i da igrači, kako postaju punoljetni, često iz više razloga prestaju da se bave vaterpolom.
Ukupan sistem rada i sa selekcijama i sa mlađim kategorijama, mora se detaljno preispitati. Valja odgovoriti na pitanje zašto rezultati nijesu u skladu sa očekivanjima. Možda je uzrok slabija konkurencija, brzi dolazak mladih igrača u prvi tim...Provjereni način i najbolji ambijent za stasavanje mladih igrača je da ekipa ima stariji, iskusniji dio, sa vrhunskim igračima od kojih će mladi da uče.
POROBIĆ: Prošle godine smo postavili novi sistem takmičenja. Insistirali smo da svi ulaze sa jednakim šansama, da bude 10 klubova, s tim da oni koji ne ostvare plasman igraju drugi dio lige. Smatrali smo da je 10 klubova najbolja formula, gdje su najveće šanse da se obezbijedi učešće makar dva naša kluba, a možda i tri. Međutim, to se nije ostvarilo. Plasman je obezbijedio samo „Jadran“. „Budva“ i „Primorac“ nijesu uspjeli u tome. Onda se pojavila ideja o preispitivanju sistema. Ali, sistem je već dogovoren i ne može se, kada se ne ostvari plasman reći: - E, 'ajmo da ne igramo tako, nego drugačije. Međutim, neki od klubova koji su izborili plasman u prvih deset imaju brojne probleme, od materijalnih pa nadalje, i mi u ovom momentu ne znamo da li će svi klubovi koji su izborili plasman, prihvatiti učešće.  ANALITIKA: Kakva je situacija sa narednom sezonom Regionalne lige?
Krajem mjeseca, u okviru finala Svjetske lige u Bergamu, dogovoreno je da se započne inicijalni razgovor, da se vidi kakva je situacija, koji će klubovi učestvovati i da li će taj faktor uticati da se mijenja formula takmičenja. Naredne dvije nedjelje će pokazati koji će klubovi nastupiti u Regionalnoj ligi.
ANALITIKA: FINA je i zvanično objavila da će Podgorica biti domaćin Svjetskog prvenstva za juniore na kojem se očekuje učešće 20 selekcija. To je veliki uspjeh za Glavni grad, poslije uspješno organizovane Svjetske lige iz 2009. godine. Po Vašem mišljenju, jesmo li mi svjesni koliko je to takmičenje važno za nas?
POROBIĆ: Vaterpolo savez ima niz segmenata u koje spada i organizacija SP za juniore. Da podsjetim, 4. i 5. jula organizujemo Plivački miting u Podgorici, za koji vlada veliko interesovanje. Isto tako, od 29. jula do 1. avgusta Podgorica organizuje Balkanske igre u vaterpolu. To je na neki način bila moja koncepcija koju je podržalo rukovodstvo Saveza, kako bi ušli u pripremu objekata za ono što nas čeka sljedeće godine. Učešće na Balkanskim igrama u vaterpolu potvrdile su Srbija, Grčka, Turska, Rumunija, dok čekamo potvrdu selekcije Bugarske. Naravno, nastupiće i naša selekcija.
Prije godinu dana smo počeli razgovore oko organizacije Svjetskog juniorskog prvenstva. Uloženi su velika energija i trud, da dobijemo to takmičenje. Prvobitno smo kandidovali Budvu kao domaćina, da bi nakon šest mjeseci predložili Podgoricu, jer nijesmo mogli garantovati da će budvanski bazen do tada biti spreman. To je izazvalo oprez kod FINA-e - u smislu jesmo li sposobni da obezbijedimo uslove, pa su poslali jednog člana da obiđe objekte - dva otvorena bazena, na kojima bi se održavale igre. Tražili su da bude i treći bazen, pa smo kandidovali bazen koji gradi kompanija „Čelebić“ u Donjoj Gorici. On je dužine 25 m i služio bi za treninge.
Sada je neophodno da se okrenemo strukturama Glavnog grada, jer imamo samo godinu dana za organizaciju tog takmičenja. To je velika obaveza i veliki test za nas jer, ukoliko sve uspješno odradimo, možemo u budućnosti dobiti organizaciju i drugih velikih takmičenja.    
POROBIĆ: Zato smo i kandidovali Podgoricu. Želja nam je bila da to takmičenje bude impuls, podstrek za stvaranje jedne škole vaterpola i plivanja, vodenih sportova tokom cijele godine, a samim tim i podsticaj za stvaranje kluba. Organizacija takmičenja sporedna je u odnosu na to. Naš cilj je da Glavni grad dobije objekte i bazene, da ti bazeni budu u funkciji cijele godine, a ne dva mjeseca. Dobijanje infrastrukture je strateški cilj, kako bi se podigao nivo rada na viši stepen i proširila baza igrača. Čeka nas ozbiljan zadatak, da oformimo i organizujemo klubove na teritoriji Nikšića, gdje se pristupilo rekonstrukciji bazena. Bez objekata, ne možemo da govorimo o razvoju vaterpola, o takmičarskim ciljevima, postizanju rezultata... Imamo ozbiljan problem sa bazenom u Kotoru, koji je postao limitirajući faktor razvoja vaterpola u ovom gradu. Stoga, moramo da pokrijemo bazen u Podgorici, da izvršimo rekonstrukciju bazena u Nikšiću i Kotoru. To su strateški zadaci naše organizacije.ANALITIKA: Smatrate li da bi to mogao da bude podstrek da se u Glavnom gradu pokrene vaterpolo i plivački klub?
ANALITIKA: Kada se može očekivati završetak radova na bazenu u Nikšiću?
POROBIĆ: Zavisi od formalne procedure koja treba da se sprovede i načina kako će se ta investicija voditi. Sredstva su na donatorskoj konferenciji uglavnom obezbijeđena i projektna dokumentacija je skoro završena. Sada slijede detalji oko načina sprovođenja investicije. Mislim da bi to pitanje trebalo da se definiše u narednih petnaestak dana. U najgorem slučaju, do kraja godine očekujem završetak radova.
ANALITIKA: Kakva je budućnost plivačkog sporta u Crnoj Gori? Svjedoci smo da se od Vašeg dolaska i dolaska Mladena Klikovca mnogo više radi na tom polju. Može li i više od toga?
POROBIĆ: Bez proširenja baze i izgradnje pomenutih objekata ne možemo govoriti o nekim visokim dometima. Ovo što u budžetu imamo na raspolaganju, na neki način, uvijek je opredijeljeno za vaterpolo. Mi iz toga kolača odvajamo sredstva i za plivanje. Miting koji se organizuje u Podgorici i nastupi naših plivača koje šaljemo na takmičenja, u ovom momentu su granica naših mogućnosti.
Za stvaranje ozbiljnog plivačkog pogona i kadra, potrebni su budžeti skoro kao za vaterpolo. Ne mogu se praviti izuzetni sportski rezultati u plivanju bez velikog ulaganja. Znači, potrebna je veća materijalna podrška, bolji uslovi za rad, brojniji bazeni i onda možemo govoriti o većim iskoracima u plivanju. Mislim da je ovo što sada radimo svojevrstan podsticaj djeci da se okrenu plivanju.  
ANALITIKA: Nedavno ste izabrani za prvog predsjednika Udruženja svjetskih vaterpolo trenera. Koliko je to značajno za Vas?
POROBIĆ: Čast mi je i zadovoljstvo što sam izabran za predsjednika. Organizacija treba da profunkcioniše, a to zavisi od podrške zvaničnika evropskih organizacija. Prava prezentacija će tek uslijediti za vrijeme SP u Kazanju. Postoje slična udruženja sudija i igrača i trebaće dosta energije, podrške i angažovanja da stvarno zaživi, kako bi bila podsticajna trenerima. Nema razvoja sporta bez razvoja trenerske organizacije. Ne treba zaboraviti da imamo dosta problema u vaterpolu zbog neriješenog statusa trenera, koji teško dolaze do posla.
POROBIĆ: Italijanski sajtovi su objavili da sam jedan od kandidata za trenera „Pro Reka“. Međutim, ove godine nijesam imao komunikaciju sa njima. Moraću da donesem odluku - da li da nastavim trenersku karijeru, ili da se okrenem pitanjima i problemima kojima se sada bavim, a koja su van trenerske struke.ANALITIKA: Posljednjih dana se Vaše ime provlači kroz medije kao potencijalnog trenera „Galatasaraja“, a onda i „Pro Reka“. Da li biste se opet oprobali u trenerskim vodama?
Volim da ispred sebe imam period u kojem mogu da radim i ostvarim svoje ambicije na duže staze. Bio sam trener u „Bečeju“ pet godina, došao sam u „Jadran“ gdje sam proveo jedanaest godina, pa sam bio trener „Šturma“, opet pet godina.
ANALITIKA: Da li bi za Vas bio dodatni motiv da se prihvatite trenerskog posla i to što u „Galatasaraju“ već igra nekoliko crnogorskih reprezentativaca?
POROBIĆ: Ponuda za “Galatasaraj” stoji, nude mi saradnju na duži period i daju odriješene ruke i u pogledu dovođenja trenera, igrača i stvaranja kluba. To mnogo znači jer, moj boravak u Rusiji obilježila je nesebična pomoć i odlična saradnja sa Mladenom Klikovcem i Zoranom Maslovarom,kao i vidni doprinos Zorana Ivanovskog u radu sa mladim igračima Kazanja. To je iznjedrilo sjajne vaterpoliste. Srž ruske reprezentacije sada čine mladi igrači čijem smo razvoju mi dali doprinos u „Šturmu“ i Kazanju. A da smo prihvatili posao na godinu dana, to ne bi bilo moguće izvesti. Mislim da su to prepoznali i čelnici „Galatasaraja“. Imao sam i ponudu iz Njemačke da budem trener njihove reprezentacije, ali sam odbio jer se radilo o angažmanu na godinu dana, pa stoga ni jednogodišnje ponude za rad u Crnoj Gori nijesam razmatrao.
ANALITIKA: Za kraj, po Vama, kakva je budućnost crnogorskog vaterpola?
POROBIĆ: Ne smijemo biti pesimisti, ali ni da spavamo na rezultatima. Za kratko vrijeme moramo da uradimo dosta na stvaranju infrastrukturnih uslova za razvoj vaterpola, na statusu klubova i da se u postojećim uslovima opredijelimo za koncept rada sa mlađim kategorijama.
Postigli rezultat na Svjetskom ove, ili Evropskom prvenstvu u Beogradu, sljedeće godine, nas čeka smjena generacija. Na taj zadatak, odnosno cilj, ništa ne smije da utiče - ni dobar, ni loš rezultat. Naravno da bi dobar rezultat bio od pomoći, jer stvara podsticajan ambijent.
Portal Analitika

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers