giovedì 6 novembre 2014

30 GODINA KOTORSKOG BAZENA ZRELOG ZA REKONSTRUKCIJU

Prije trideset godina 6.novembra 1984.godine u Kotoru je na spektakularan način otvoren zimski bazen "Nikša Bućin", podignut uz podršku građana kotorske opštine.
Taj objekat, pokazalo se, bio je preduslov velikog uspona vaterpola u našem gradu, koji je krunisan titulom prvaka Evrope 2009.godine.
Do ove, tada skupe investicije, od oko tri miliona dolara, svega pet godina nakon razornog zemljotresa, došlo se upornošću lokalnih snaga i vidovitih ljudi, koji su bili na odgovornim dužnostima - predsjednik opštine Vuko Radulović, čelnik opštinske Vlade Ivica Županović, glavni operativac u tadašnjem SIZ-u društvenih djelatnosti Dragan Đurčić i posebno Miloš Vuković, direktor HTP "Fjord", koji je doprinio da bazen dobije status privredne investicije.
Spektakl na otvaranju je bio potpun, skoro tri hiljade gledalaca na tribinama i oko bazena.
Čast da otvori bazen imao je tada aktivni igrač "Primorca" i nosilac medalja sa najvećih takmičenja državne reprezentacije Zoran Gopčević.
Nakon protokola, uslijedio je prvenstveni susret Prve savezne lige "Primorac"-"Jadran" Herceg Novi, koji je kotorski sastav dobio ubjedljvo 13-3, iako je prvi gol u novom bazenu postigao Jadranov as Stanko Zloković.
Već u sezoni 1985/86 "Primorac" je osvojio duplu krunu, postao je prvak i pobjednik kupa SFR Jugoslavije.
Zimski bazen u Kotoru, čiji je prvi direktor bio Dragan Bačanović, postao je centar zbivanja i domaćin jakih turnira, klupskih i reprezentativnih, i pravi bastion vaterpola, gdje su su ponikli vrsni vaterpolisti, ali i treneri, sudije, funkcioneri...
Trideset godina kasnije ovaj objekat je zreo za ozbiljnu sanaciju, koja se uostalom najavljuje već duže, a pokazalo se da je odlučnost tadašnjih čelnika Kotora kada se krenulo u investiciju, bila opravdana i višestruko se isplatila.
Krajnje je vrijeme da se bazen renovira, jer bi dalje propadanje uticalo da kasnija ulaganja budu mnogo veća.
U svakom slučaju 6.novembar je izuzetan dan u istoriji sporta grada Kotora, pa i šire, a sve što se u i oko bazena dešavalo u minulih trideset godina zaslužuje da bude sačuvano od zaborava.
Vaterpolo je bio i ostao zaštitni znak grada Kotora, pa valjda i zbog toga, objekat zimskog bazena "Nikša Bućin" zaslužuje da se dovede u mnogo bolje stanje od sadašnjeg.

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers