martedì 11 novembre 2014

POROBIĆ: Na raspolaganju smo VSBIH u svim organizacionim poslovima


Vaterpolo i plivački savez Crne Gore i Vaterpolo savez Bosne i Hercegovine potpisali su u Sarajevu protokol o saradnji.
Predviđeno je davanje stručne pomoći Savezu BiH u vidu slanja vrhunskog vaterpolo trenera u decembru na period od godinu dana koji će biti stacioniran u Sarajevu. Njegov zadatak biće formiranje bh. reprezentativnih selekcija, edukacija trenera, kao svih osoba koje će biti vezane na bilo koji način za vraterpolo.
Boravak trenera finansijski je osigurao VPSCG, a njegov smještaj i ishranu firma Energoinvest i VSBiH. Takođe je predviđen dolazak i trenera golmana, kondicionih trenera i ostalih stručnih ljudi koji bi boravili određeni period u bih i radili sa mladim vaterpolistima.
Protokol su parafirali u ime VPSCG Petar Porobić, direktor saveza i u ime VSBiH Ivan Lakić, predsjednik Saveza. Ceremoniji su prisustvovali ambasador Crne Gore Dragan Đurović, dogradonačelnik Sarajeva dr. Ranko Čović, član UO VSCG Ruždija Tuzović, predsjednik Stručnog savjeta za plivanje u VSCG Mladen Klikovac, direktor Energoinvesta DD Sarajevo Enes Čengić te svi članovi UO i sekretar VSBiH.
„Predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Srđan Kovačević dao je jednu inicijativu koja se temelji na nekoj privrednoj saradnji koja postoji između Energoinvesta i Elektroprivrede Crne Gore i mi smo onda ušli u razgovore i predložili da na taj način ostvarimo saradnju koja bi se manifestovala da mi jedan period šaljemo trenere da bi na neki način podstakli rad. Tu smo i na raspolaganju u svim nekim organizacionim poslovima u kojima možemo da pomognemo. Ja sam određen da vodim taj projekat sa naše strane. Manje-više znam sve probleme na koje mogu naići u tom razvoju jer znam probleme koje i crnogorski savez ima. Neka pitanja znam i kako treba riješiti“, kazao je direktor VPSCG Petar Porobić.
On je dodao da je Crna Gora prošla sve faze u razvoju te da se mora stvoriti prostor za rad treneru koji bude došao u Sarajevo da radi. Bitno je da se, organizuje takmičenje, a iz toga ide sljedeća faza kada se formira neka nacionalna selekcija koja bi se vremenom osposobila da može da igra na nekom većem međunarodnom takmičenju.
Ivan Lakić, predsjednik VSBiH je istakao kako VPSCG može na ovaj način pomoći razvoj vaterpolo sporta u BiH.
„Vaterpolo savez Crne gore je takođe počeo iz početka i kroz nekoliko godina su stvorili evropskog prvaka. Imaju iskustvo, imaju rezultate, nadam se da će to prenijeti na organizaciju vaterpolo igre u BiH i da ćemo iz ove suradnje izvući neke pozitivne pomake u razvoju ovog sporta u našoj zemlji“, rekao je Lakić.
 Slobodan Grahovac, potpredsjednik VSBiH je naglasio kako je Petar Porobić, predstavnik VPSCG čovjek od kojeg se ima šta naučiti. Suština u tome je da se postavi sistem, a Porobić je čovjek koji hoće i može pomoći u tome. Ostaje da klubovi iz BiH sarađuju sa VSBiH i VPSCG, da iskoriste stručnost tih trenera koji će doći i učestvovati u takmičenjima koje priređuje VSBiH.
Porobić se kratko osvrnuo i na Reginalnu ligu.
„Regionalna liga na neki način je spasila kvalitet vaterpola u Crnoj Gori. Vidim šansu Bosne i Hercegovine da sa jednim svojim klubom ili selekcijom uđe u takmičenje A2 regionalne lige. Pismo namjere sa takvim ciljem kada VSBiH bude zreo mislim da će naići na dobro mišljenje, i da će svi savezi u regionu to podržati“, kazao je Petar Porobić.
Inače, Generalni sekretar OK BiH Said Fazlagić primio je u posjetu predstavnike Vaterpolo saveza Crne Gore i Vaterpolo saveza BiH.Tokom sastanka predstavnici Vaterpolo saveza Crne Gore i Vaterpolo saveza BiH su upoznali generalnog sekretara OK BIH o intenzivnijoj međusobnoj saradnji, gdje će svjetska velesila u vaterpolu Crna Gora pomagati u radu i razvoju mladi Vaterpolo savez BiH.
Olimpijski komitet BiH će dati svoju podršku kroz projekte Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskog olimpijskog komiteta, a posebno u segmentu obuke stručnog kadra u vaterpolo sportu.
Vaterpolo savez BiH je postao punopravna članica Olimpijskog komiteta BiH 10.maja 2014.godine, te kao takav učestvuje u razvoju i unapređenju sporta u BiH.

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers