domenica 7 giugno 2015

Igre u Bakuu dobro iskustvo za mlade

Evropske olimpijske igre u Bakuu, koje će se održati od 12. do 28. juna, biće dobro iskustvo za mlade generacije sportista koje dolaze, smatraju u Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK).

Još 87 dana do početka sedamnaesto-dnevnog takmičenja

Svi kontinenti osim Evrope već imaju svoja takmičenja, kao što su Azijske igre ili Pan-Američke igre. Igre u Azerbejdžanu početak su nečega što će u budućnosti biti veoma važno za evropski sport, tako da će i crnogorski sportisti biti u prilici da se upišu u istoriju.
Za Crnu Goru, zemlju sa malom bazom sportista, bitno je da učestvuje na svim velikim takmičenjima kako bi, prije svega mladi takmičari, sticali iskustva i osjetili atmosferu sa velikih borilišta.
"Igre u Bakuu su dobro iskustvo za mlade generacije koje dolaze, da imaju jedno olimpijsko iskustvo i da se polako pripremaju za takmičenja koja im dolaze u njihovoj karijeri. Nadamo se da će neko od njih nastupiti na Olimpijskim igrama i da će tu pokazati pravu svoju snagu", kazao je za Portal RTCG, Boris Sekulić projekt menadžer u COK-u.
Na premijernim Evropskim igrama nastupiće preko šest hiljada sportista, koji će se boriti za 253 medalje u 20 sportova, od kojih su 16 olimpijska. Takmičenja će se održati na 18 sportskih borilišta, uključujući i stadion sa 65.000 sjedišta, na kojem će biti odigrane utakmice prvenstva Evrope u fudbalu 2020.
Najbolje evropske sportiste očekuju 253 medaljeNajbolje evropske sportiste očekuju 253 medalje
"To je događaj koji se prvi put organizuje. Prije svega, to je multisportski događaj. Svi zastupljeni sportovi neće biti na istom nivou, biće to miks kvaliteta i masovnosti. Na primjer, u borilačkim sportovima će biti vrhunski kvalitet, dok se u nekim ide na masovnost i popularizaciju", kaže Sekulić.
Košarka će se igrati 3 na 3, u vaterpolu nastupaju juniori, odbojka će se igrati samo na pijesku, dok će se u atletici takmičiti 3. Evropska liga, pošto je Evropska atletska federacija odbacila mogućnost da učestvuje na Evropskim igrama, ali je upravljačko tijelo tog sporta ostavilo otvorena vrata za moguće učešće 2019. godine.
"Naravno, sve je to u olimpijskom duhu, jer smisao olimpijskog duha nije osvojiti medalju, već učestvovati, širiti olimpijsku ideju, pripremati te mlade ljude za što bolje rezultate na Olimpijske igre", ističe Sekulić.
Nacionalni stadion u glavnom azerbejdžanskom graduNacionalni stadion u glavnom azerbejdžanskom gradu
Promocija olimijskog duha i principa jedan je od zadataka nacionalnih olimpijskih komiteta.
"Mi smo prije Pekinga, Londona, Sočija i Vankuvera uvijek radili promociju olimpijskih vrijednosti. To je čitav niz manifestacija. Sjećate se olimpijskog karavana koji je obišao sve crnogorske gradove, organizovali smo izbor za najbolji likovni rad na temu olimpijzma, takmičenje u grafitima, humanitarne utakmice,...", podsjeća Sekulić.
Isto će uraditi i pred Rio, da bi, kako kaže, adekvatno ispratili naše sportiste i pripremili našu javnost za uspjehe koji sigurno neće izostati.
Igre u Bakuu biće za neke sportiste odskočna daska za naredne Olimpijske igre. U 12 sportova, sportisti će imati šansu da se direktnim kvalifikacijama ili indirektno (osvajanjem bodova za rang liste ili plasmanom na kvalifkaciona takmičenja) kvalifikuju za učešće na Olimpijskim igrama.
"EOI su jedan važan momenat u karijeri sportista koji će se kvalifikovati. Sigurno će im dati jedan dodatni motiv da treniraju, jedno novo iskustvo. Sigurno da će nakon takmičenja u Bakuu biti za jednu stepenicu bliže OI u Riju", ocijenio je Sekulić.
Maskote Igara: Srna i narMaskote Igara: Srna i nar
Prijestonica Azerbejdžana je već dva puta izgubila trku za domaćina Igara 2016. i 2020, koju su dobili Rio de Žaneiro, odnosno Tokio. Azerbejdžanci će sigurno organizovati sve na visokom nivou, željeće da pokažu javnosti svoju ekonomsku moć i organizacione sposobnosti.
"Sport je živo biće koje se mijenja, on nije bio isti prije pet, a kamoli prije 15 ili 20 godina. Siguran sam da će u Bakuu biti prezentovani neki novi modeli sportskog menadžmenta i organizacije takmičenja. Azerbejdžanci će se truditi da dostignu vrhunske standarde u organizaciji, koje možda budemo mogli primijeniti i našem sportskom sistemu, koji, iskreno vjerujem, odlično funkcioniše, što pokazuju rezultati", kaže Sekulić.
Skoro smo na četvrtini predolimpijske godine, u kojoj sportiste očekuje najveći broj kvalifikacionih takmičenja za nastup u Riju. Pred Olimpijskim komitetom Crne Gore je najaktivnija godina u istoriji, izazovnija od 2012, kada su održane OI u Londonu, te je fokus bio samo na taj veliki događaj.
"Ovo je nikad izazovnija godina za COK, jer Evropske igre u Bakuu su jedne mini Olimpijske. Pored toga, učestvovaćemo na Igrama malih zemalja na Islandu, gdje ćemo isto imati brojnu delegaciju sa muškom košarkom i ženskom odbojkom, a već radimo pripreme za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) u Tbilisiju", ističe Sekulić.
Žestoka konkurencija u borilačkim arenama
Značajan broj sportista predstavljaće Crnu Goru u Azerbejdžanu. Juniori u vaterpolu su se već kvalifikovali, na osnovu zlata iz Malage 2013. Kada su u pitanju ekipni sportovi, oni su jedini kojima je to zasad pošlo za rukom, a u timu će biti 13 sportista i pet oficijalnih lica.
Takođe, učešće su obezbijedili i atletičari, njih 31, a stručni štab brojaće devetoro. Od naših predstavnika u "kraljici sportova", u COK-u očekuju zapažen rezultat, kao i na prethodnim takmičenjima.
Crna Gora će nastupiti sa velikom delegacijomCrna Gora će nastupiti sa velikom delegacijom
Za sada, u boksu imamo kvotu od dva mjesta, u plivanju u ženskoj konkurenciji dva univerzalna mjesta (vajld kard), jedno u biciklizmu (mauntin bajking) i jedno u džudou.
Kvalitetni turniri očekuju se u borilačkim sportovima, pošto će nastupiti najbolji takmičari Evrope.
Karate je jedan od neolimpijskih sportova koji će biti zastupljeni u Bakuu, a svoje mjesto na Evropskim igrama crnogorski karatisti tražiće preko Evropskog prvenstva, koje će se održati ove nedjelje (od 19. do 22. marta) u Istanbulu.
"Što se tiče borilackih spotova imamo realne šanse da se kvalifikujemo u karateu. Šampionat Evrope je kvalifikacioni, šest najbolje plasiranih mogu da učestvuju na EOI i nadamo se da će neko od naših karatista zabilježiti dobar rezultat i da će biti među putnicima za Baku. Karate turnir u Azerbejdžanu će biti izuzetno jak, upravo zbog toga što će učestvovati najboji takmičari sa kontineta, tako da ćemo imati sam krem evropskog karatea", ističe Sekulić.
Hejdar Alijev ArenaHejdar Alijev Arena
Slično je i za džudo. Evropsko prvenstvo u tom sportu trebalo je da bude održano u Glazgovu od 9. do 12. aprila, ali je otkazano zbog neslaganja između Evropske džudo federacije i Džudo saveza Velike Britanije. Zbog toga je odlučeno da se turnir održi u sklopu Evropskih igara, tako da će u Bakuu biti najbolji džudisti Starog kontinenta, koji će se takmičiti u renoviranoj Hejdar Alijev Areni, kapaciteta 7.800 mjesta.
"Zbog toga je produžen rok za kvalifikacije džudista do 30. marta. Tada će izaći i lista Svjetske džudo federacije, pa ćemo definitivno znati ko se kvalifikovao. Mi smo dobili jednu vajld kartu za Nikolu Glušića, on je siguran učesnik, ali nadam se da će biti još naših sportista koji će ispuniti normu. Pošto će u Bakuu nastupiti najbolji takmičari Evrope, očekuje se paklen turnir, na koji se osvajaju bodovi za Igre u Riju", nagalašava Sekulić i dodaje da se i u boksu očekuju nastupi najboljih evropskih boraca i žestoka konkurencija.
Ozren Zogović

0 commenti:

Posta un commento

 

Followers